Používání pozitivního posilování při výcviku psa znamená, že odměňujete dobré chování psa a ignorujete chování, které se vám nelíbí. Mezi odměnu dobrého chování psa patří pochvala, odměny (například hry, procházky) a samozřejmě pamlsky. Jednou z účinných metod je výcvik s klikrem, ale je možné používat odměny
i bez něj. Pro správný začátek je dobré si uvědomit mnohé výhody výcviku psa pomocí pozitivního posilování.
Vytvoření komunikace

Pozitivní posilování vám umožní se psem jasně komunikovat. Pokud chcete aby váš pes splnil stanovený úkol, dejte mu jasně najevo, co za to dostane. Když psa odměníte za to, že dělá věci správně, je pravděpodobnější, že bude toto dobré chování opakovat. Psi se vždy snaží zavděčit a taky milují pamlsky.

Tresty nejsou nikdy dobrým způsobem výcviku. Dobrým příkladem je trestání psa, když se vyčůrá na koberec a vy mu dáte pořádný výprask. Vaším záměrem je samozřejmě sdělit psovi, že čůrání je ve vašem domě nepřípustné. Místo toho se však psi spíše naučí, že není bezpečné čůrat, když jste nablízku. Určitě je zde problém v komunikaci — strach prostě není efektivní způsob, jak psa správně učit novým věcem.

Pomocí pozitivního posilování můžete tomuto zmatku předejít. Například chcete psa naučit, aby čůral spíše venku než u vás doma. Místo toho, abyste psa trestali, budete odměňovat chování, které chcete, tedy chození na záchod venku. V takovém případě psa pokaždé hodně pochválíte, dáte mu pamlsek a nebo se pustíte do zábavné hry.

Pokud budete trpěliví a důslední, váš pes se naučí, že když se vyčůrá venku, dostane spoustu odměn a doma naopak ne. Váš pes se brzy naučí vašim pokynům ve snaze získat odměnu, protože se vám podařilo se psem jasně komunikovat.

Mentální stimulace pozitivního posilování

Nuda je hlavním faktorem běžných problémů s chovánímjako je hrabání a nadměrné žvýkání. Výcvik je skvělý způsob, jak pomoci udržet nudu na uzdě. Možná budete překvapeni, kolik energie váš pes spálí pouhým zařazením několika krátkých pozitivních tréninků do vašeho dne.

Zajistěte psovi zábavu

Pokud budou tréninky krátké a optimistické, může být trénink s pozitivním posilováním zábavou pro vás i vašeho psa. Jakmile psi poznají, že trénink pro ně vede k mnoha dobrým věcem, mnozí začnou tréninky vnímat jako hru. Váš pes vám bude brzy nabízet dobré chování v naději, že za něj dostane odměnu, a vy se jistě budete usmívat nad jeho dychtivostí učit se.

Posilte vaše pouto

Pro většinu lidí jsou jejich psi přáteli, společníky a stávají se součástí rodiny. Metody výcviku založené na pozitivním posilování mohou pomoci posílit pouto, které se svým psem máte. Zatímco jiné metody výcviku mohou psa naučit, jak se má chovat, pozitivní posilování vám pomůže psa vést a zároveň udržet jeho důvěru a posílit váš vztah.

Vžijte se do situace svého psa. Cítili byste se v práci dobře, kdyby na vás šéf křičel, abyste splnili úkol? Nebo byste raději pracovali pro někoho, kdo nabízí pozitivní prostředí s pochvalami a výhodami? Je pravděpodobné, že budete ochotnější pracovat více pro šéfa, který vás chválí. Stejně tak je mnohem pravděpodobnější, že se váš pes bude těšit z vaší společnosti, pokud se může těšit na odměnu, místo aby se obával trestu.

Problémy a náprava špatného chování

Klíčem k pozitivnímu posilování je důslednost a trpělivostNeuposlechnutí povelu může být pro psa velmi frustrující a vy můžete být občas v pokušení dát najevo svůj hněv nebo zklamání. Nezapomeňte, že psi mnohem lépe čtou řeč těla než slova, takže pozitivitu musíte nejen vyslovovat, ale i promítat.

Když se náhodou naštvete, zhluboka se nadechněte, uvědomte si, že je to jen pes a dělá, co může, a uvolněte se. Začněte znovu na veselou notu s úsměvem a nadšenýma očima. Váš pes to zachytí a bude se těšit na vše, co pro něj chystáte příště.

Odměny, které nabízíte, by měly být rozmanité a měly by to být věci, které psa opravdu osloví. Při učení nového povelu nebo při práci na poslušném chování nabídněte opravdu lahodný a neodolatelný pamlsek, který je vyhrazen pouze pro výcvik. Jakmile se pes zlepší, můžete přejít na jeho běžné pamlsky nebo mu jako odměnu nabídnout jeho oblíbenou hračku. Vždy hodně chvalte. Brzy ho nebudete muset pokaždé odměňovat a za dobře odvedenou práci mu bude stačit vaše náklonnost.

Jsme parta nadšenců, kterým není lhostejný osud opuštěných psů a aktivně se o pejsky v útulku staráme. Většina z nás jako dobrovolníci.

Kontakt

Návštěvní hodiny

Dle předchozí telefonické domluvy.

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Created with ❤ by WEBSVAJ